qinopraktik.blogg.se

Här kommer vi, Micke och Cissi att blogga om, eller som vi gamlingar säger, skriva om, hälsa, QINOpraktik, psykiska eller mentala blockeringar, ADHD, dyslexi, vacciner och så vidare. Vi kommer INTE att visa vår mat eller nån dagens outfit, då får du gå någon annanstans. Denna blogg handlar om hälsa och svar. Inte om mode.

Ryggsmärta, del 4

 

Ryggsmärta, del 4, OBS läs del 1 till 3 innan..

Fysisk eller psykisk?

Ryggsmärta beror dels på obalans som tidigare talat om eller trauma. Tänk dig att du tränar bara höger kroppshalva i 2 år. Du skulle se helt sjuk ut. Sedan får du för dig att du ska ut och springa. Dessvärre måste vänster kroppshalva arbeta lika mycket som den högra, vilket kommer att resultera i smärta. Detta förhållande har vi alla i våra kroppan, men det är framsidan som är stark medans baksidan är på tok för svag (i jämförelse med framsidan). Detta kallas en muskulär obalans. Bra tänker en del, då kan jag gå och träna bort smärtan. Njae, det stämmer inte riktigt, i så fall skulle sjukgymnaser och framför allt PT få otroliga resultat, men det får de sällan med smärtpatienter. För att du ska kunna träna musklerna behövs det nerver och dessvärre är det så att muskler i ”vila” får en sämre nervförsörjning, vi kan kalla de att hjärnan tappar kontakten med dessa. Detta är en sanning med modifikation. Det är otroligt svårt att träna upp en muskel (till adekvat styrka) om hjärnan inte har kontakt med den. Så först måste vi etablera kontakt, sedan kan du gå och träna upp de svaga musklerna.

Vad gör då att musklerna tappar kontakten? Ja, dels är det den dagliga snedbelatningen i våra liv, sittande ställning, oträning, felaktig träning osv, men en otroligt stor del beror också på hur vi mår mentalt. Hur väl trivs vi på jobbet, med vår partner, hur mycket stress lägger vi oss själva i form av rädsla att inte duga, kontrollbehov, rädd att andra ska se att man egentligen inte är så bra som andra tycks tro. Denna mentala aspekt är ofantligt mycket vanligare när det gäller smärta än man kan tro. Om du varje dag kör in svansen mellan benen på grund av att du går omkring på en massa felaktigt programerade program, som dina rädslor, fobier etc, så kommer du förr eller senare att få smärta någonstans i kroppen.

Vi går på program, att öppna en stängd dörr är ett program, liksom att åka skidor. När väl programmet är på plats så finns det där, du kan t ex öppna dörren och samtidigt prata i telefonen. Vår muskler går också på program och om dessa blivit felprogrammerade till en början så att du fått en muskulär obalans så har du en jobbig framtid framför dig. Det gäller att programmera om dina program så att du får ett annat rörelseschema och korrekt muskelbalans.
Även om det är du som skriver i Word-dokumentet är det inte du som programmerat datorn. Du, och jag,  arbetar varje dag på datorer som är programmerad av andra. Precis så är det också med dina rädslor, fobier, känsla att inte duga, kontrollbehov etc. Det gäller att programmera om dessa program så att du slutar köra in svansen mellan benen. Då kan du inte ta hjälp av någon som bara fokuserar på vad som ska göras, utan på varför.

Råd:
- Se till gå varje dag efter efter jobbet, ca 20 minuter, för at förbränna stresshormoner
- Sitt på en platesboll varje dag, ca 10-15 minuter, spelar ingen roll om det är på jobbet eller framför TV’n.
- Drick mycket vatten.
- Träna yoga minst en gång per vecka.
- Lär dig stretcha höftböjaren, det är den stora boven vid ryggsmärta.
- Hitta en terapeut som arbetar utifrån varför och inte en som fokuserar på vad och hur de gör.
- Lär dig EFT eller någon annan form av teknik som du lätt kan använda mot smärta och/eller emotionella besvär.

I nästa del kommer vi att gräva ner oss djupare i ämnet och då med fokus på de mentala aspekterna. 

Håll till godo...

Taggar: Micke Dahlström, Qinopraktik, smärta;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: