qinopraktik.blogg.se

Här kommer vi, Micke och Cissi att blogga om, eller som vi gamlingar säger, skriva om, hälsa, QINOpraktik, psykiska eller mentala blockeringar, ADHD, dyslexi, vacciner och så vidare. Vi kommer INTE att visa vår mat eller nån dagens outfit, då får du gå någon annanstans. Denna blogg handlar om hälsa och svar. Inte om mode.

Massage och andra alternativa terapier vid smärta

Nu när Svensson börjar upptäcka att vårdcentralen sällan hjälper mot smärta vänder sig allt fler till manuella och komplementära terapeuter för hjälp.

Vi är många som väntat väldigt länge på att läkare och dagens medicinska starkt sammansvetsade gäng ska erkänna oss ”alternativ terapeuter” som likvärdiga medlemmar av klubben. Vi har i årtusenden hjälpt människor med deras muskler och leder. Oftare och oftare kommer personer till oss efter att ha gett upp hoppet om en smärtfri vardag. Läkarna på vårdcentralen har i åratal gett dem samma rundgång och ytliga, kortvariga svar.

Läkemedel inte rätt väg att gå.

Dagens väldigt medvetna människa söker nu hjälp från andra källor än den traditionella, Internetsökning på sina besvär ökar lavinartat (INTE alltid till godo). Personer med fleråriga besvär söker numera hjälp att hitta varaktiga lösningar, för att få ner sin smärta, återfå funktion och trappa ner på smärtlindrande läkemedel.

Traditionellt har personer med smärta och obehag sökt hjälp hos sin ”husläkare”, vilken bara har fyra verktyg i sin verktygslåda:
1, Remiss till röntgen
2, Remiss till annan instans (t ex ortoped, sjukgymnast)
3, Kortisonspruta
4, Anti-inflammatoriskt läkemedel.

Läkemedel överanvänds dessvärre idag, med en begränsad framgång när det gäller personer med kronisk smärtkaraktär (kronisk = smärta i mer än 3 månader) Detta är inte den långsiktiga lösningen.  

Vi vet att starka läkemedel ofta är bra på att snabbt lindra smärta. Men, långvarig användning av sådana mediciner ger ofta ökade smärtor på sikt, förutom massvis av andra biverkningar.

Majoriteten av alla de som lider av ryggvärk behöver inte opereras eller läggas in på sjukhus. Vad återstår då, kan man fråga sig.

Alternativa strategier.

Det finns många olika metoder/strategier för att lindra rygg- och nackvärk. Fler och fler personer vänder sig till det som kallas  manuella och komplementära terapeuter för hjälp med sin åkomma.

Några av de vanligaste terapierna är massage och massageterapeutisk inriktning, naprapat, kiropraktor, akupunktur och QINOpraktikterapi (en kombination av kiropraktik, kinesbiologi och kinesisk medicin)

Förutom att lindra smärta har dessa även som mål att återställa kroppens funktion Det finns många kunder/patienter som kan vittna om hur de efter bara några behandlingar kan röra sig på ett sätt som de på grund av smärtan inte har kunnat göra på kanske flera år. Detta borde vara en stor faktor vilket bidrar till ökad livskvalitet på många plan som t ex arbete, privatliv och social samvaro.

Studierna entydiga

De senaste 20 åren har det genomförts 1000-tals studier runt om hela världen där de har undersökt komplementära terapier och dess effekt på till exempel långvarig ryggvärk.

Sammanfattat kan man dra vissa generella slutsatser;
Massage har visat sig vara effektivt mot ihållande ryggsmärtor, dock marginell effekt på akut smärta.
Ryggmanipulation, som kiropraktik har sämre inverkan på långvarig smärta, men bättre och snabbare effekt vid akut smärta.
Kiropraktik har klart begränsad effekt vid långvarig smärta, troligen behövs den kombineras med andra mer mjukdelsinriktad behandling som massage och med specifika hemövningar.

Gemensamt för alla dessa behandlingsmetoder är att de framstår som säkra för patienterna, med mycket få biverkningar.

Dessutom har man kommit fram till att massage, i högre grad än akupunktur eller ryggmanipulation, kan minska kostnaderna för vård efter en inledande behandlingsperiod (där kiropraktik och naprapati har större roll).

Terapeutisk massage kan minska smärta och förbättra funktion vid subakut och kronisk nackvärk, dock som sagt inte vid akut smärta. 

Dags för integration

Integration är ett ord som används flitigt idag, fast i helt andra sammanhang, och det är kanske snart dags att detta också kommer till den konventionella vården. Alla dessa studier tyder entydigt på att massage och andra alternativa behandlingsmetoder
hjälper drastiskt att lindra smärta och obehag. Det är kanske snart dags att integrera detta i vården nu.. Men bollen ligger framför allt hos sjukgymnasterna, det är denna grupp som hindrar andra från att komma in i den inre kretsen. Men integration borde ligga i linje med den svenska Lagen om Valfrihet (LOV); att i dialog med sin vårdgivare, har rätt att vara delaktig i beslut som rör dennes vård.

Framtiden ser ljus ut – för patienter och oss alternativa terapeuter.

Håll ut. Kunderna/patienterna kommer kräva att vi snart får större plats i deras vård.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: