qinopraktik.blogg.se

Här kommer vi, Micke och Cissi att blogga om, eller som vi gamlingar säger, skriva om, hälsa, QINOpraktik, psykiska eller mentala blockeringar, ADHD, dyslexi, vacciner och så vidare. Vi kommer INTE att visa vår mat eller nån dagens outfit, då får du gå någon annanstans. Denna blogg handlar om hälsa och svar. Inte om mode.

Noga vid träning, undvik ländsmärta

Om man vill undvika skador i rygg eller knäna finns det några saker som är av största vikt. Jag kommer ta upp dessa här under några olika inlägg.

Stark rumpa:
Stor-rumpan (Gluteus Maximus, GM) är väldigt viktig för din framför allt din rygg. Om GM är krampad och/eller försvagad kan den inte utföra sitt arbete (bakåtförande (extension) av benet vid gång och löpning) tillfredsställnde och då måste kroppen koppla in hjälparmuskler (synergister) för att utföra detta arbete. Dessa hjälparmuskler finns i bland annat Ländryggen (Qudaratus Lumborum och Erector Spinae). Överaktivitet i dessa muskler gör att de myckat lätt kan bli överaktiva med trötthet och smärta som följd. Dessutom kan de inte utföra sitt eget jobb på ett optimalt sätt - skydda ryggraden..

En försvagad GM är inte bra ur 2 synpunkter:
1, den har du läst om ovanför.
2, Om GM är försvagad kan du få HAS, ett tillstånd du inte vill ha, dels ur ovan nämnda hälsoperspektiv, men framför allt ur ett skönhetsperspektiv.

Ta en tjugo-årig ung kille, rund och vacker rumpa. Ta samma kille vid 50... det som finns kvar är bara 2 st skinnfickor som hänger där den runda, fasta rumpan en gång huserade. Han har gått och fått HAS.
Hanging Ass Syndrom. INTE bra...

Se till att ha en stark Gluteus muskulatur. 

Nästa avsnitt handlar om varför vi får bristningar i Hamstrings och varför vanlig behandling sällan hjälper in the longrun..

Därefter tar vi upp ämnet 
varför vi får knäsmärta om rumpan inte håller måttet.

Micke, bl a leg kiropraktor och grundare av QINOpractic Medicine

 
Taggar: Micke Dahlström, Qinopraktik, Ryggsmärta, balans i kroppen;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Tina här ☺️
Min förbaskade rumpa vill ju inte jobba alls, inte min mammas heller. Våra hjärnor är helt klart felprogramerade.! 😂
Det är väldigt svårt att hitta effektiva träningsmetoder för att bygga upp rumpan utan att slita på knäna, tycker jag.
Som vid t ex utfall, när man tar ett stort steg fram o böjer det främre benet.
Jag tycker oxå att lårmuskeln går in o gör jobbet ist.
Tankar på det ☺️ Träningstips.?

Svar: Hej Tina. Ja, detta är ett moment 22. Om hjärnan inte har kontakt med "rumpan" ken den heller inte aktivera den.. Precis som om elkontakten till lampan är urdragen kan du inte tända lampan. Här måste vi sätta i kontakten, och i kroppen måste vi ordna kontakten mellan hjärnan och muskeln. När muskel A (i detta exempel, "rumpan") inte kan jobba på ett adekvat sätt så måste den kalla in sina kompisar (i detta fallet Ländryggsmuskulaturen, som då blir trötta av att måste hjälpa rumpan skjuta ifrån vid t e igång). Detta är helt främmande för många terapeuter dessvärre, ja inte fenomenet utan tanken om att hjärnan förlorar kontakt med muskler. Till frågan: Vad ska du göra?
Du måste hitta tillbaka till originalprogrammet, dvs att rumpan ska skjuta ifrån vid gång, det som kallas gångprogrammet.
Gör så här: Gnugga väldigt hårt i "rumpmuskeln" i snår cirklar tre varv, håll ett hårt tryck på denna punkt och lyft benet endera rakt ut eller snett bakåt (beroende på vart du gnuggade punkten). Gör detta 5-6 gånger INNAN du tränar utfall eller de hemövningar som du hittar på QINOpraktikskolans hemsida: http://qinopraktik.se/Stress_utbrandhet.htm#Stabilitetstraning eller PDF'en http://qinopraktik.se/grundprogram.pdf
MEN i den bästa av världar skulle jag rekommendera dig att söka upp någon QINOpraktikterapeut för att få igång detta programmet INNAN du tränar. Nevvärre kan du inte gå till en PT eller sjukgymnast för att fixa denna kontakt.
Hoppas detta svarade på din fråga..
Lårmuskeln. Ja den är kompis till höftböjaren och lyder dennes befallning: Hjälp mig ta över kommandot om bäckenet, de andra är för svaga.. svårt att förklara här.. Hör av dig igen om du vill att jag ska gå djupare in på detta.

Micke
Micke och Cissi Dahlström