qinopraktik.blogg.se

Här kommer vi, Micke och Cissi att blogga om, eller som vi gamlingar säger, skriva om, hälsa, QINOpraktik, psykiska eller mentala blockeringar, ADHD, dyslexi, vacciner och så vidare. Vi kommer INTE att visa vår mat eller nån dagens outfit, då får du gå någon annanstans. Denna blogg handlar om hälsa och svar. Inte om mode.

Ryggsmärta

Här följer den första delen av 8 om tankar om ryggsmärta. Det kommer en ny del varje vecka, hoppas du hänger med på tåget..

Måhända håller du inte med eller har helt andra tnakar, dela gärna med dig.. Det är meningen att vi alla ska interaktiv på denna blogg. Var med du också..

Del 1:
Jag har läst en enorm mängd artiklar om ryggsmärta och de säger ungefär
samma sak allihop;  Det är spända muskler som orsakar det och du behöver träna och röra dig mer. 

Detta är i och för sig inte fel, men bilden är lite större än så. Om jag frågar dig var vatten kommer ifrån kanske du svarar ”ifrån kranen”. Ja, det är naturligtvis sant, men svaret så mycket större. Vattnet kommer ut ur kranen, men det har genomgått många steg/processer innan du fyller ditt glas med iskallt, svalkande vatten. 

Precis likadant är det med ryggsmärta. Ja, du känner smärtan i ryggen och ja, den är verklig, men allt som oftast finns den där som ett resultat av att något annat har skett.

Oftast är det krampade musklerna som bara försöker skydda dig. En del säger att smärta är ett dåligt fenomen… men ”smärta” är bara ett signalsystem, en signal som talar om för oss att något är fel.
Om du står med fingret på plattan (och den är het) gör det f..bannat ont. Då drar du bort fingret! Än så länge vet dock inte hjärnan ”vad” som är fel, bara att du ska dra bort fingret. Det är först när du ser plattan och tänker: het platta, finger, het platta f..bannat ont i fingret; Aha! Smärtan beror på att fingret precis varit på den heta plattan. Men smärtan i sig svarade inte på frågan ”vad är fel?”, bara att ”något är fel!”.

Så - musklerna längs ryggen är spända. De är krampade (symptom på detta brukar vara trötthet och smärta i svanken). Varför? Ja! du kan ha varit i en olycka, fått ett slag av ett basebollträ eller en hockeyklubba eller
”ha ärvt mammas eller pappas dåliga rygg”.
Nu ska vi dock presentera en annan infallsvinkel i denna eviga debatt om ryggsmärta.

Först måste vi förstå musklernas funktion. De har, bland annat, till uppgift att fungera som motoriska enheter så att vi kan gå, upprätthåller vår kropp (tillsammans med vårt skelett, båda är lika viktiga) och den har en skyddande funktion.

Del 2 kommer nästa vecka.

Ha en fin dag..RR

Taggar: Micke Dahlström, Qinopraktik, Ryggsmärta;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: