qinopraktik.blogg.se

Här kommer vi, Micke och Cissi att blogga om, eller som vi gamlingar säger, skriva om, hälsa, QINOpraktik, psykiska eller mentala blockeringar, ADHD, dyslexi, vacciner och så vidare. Vi kommer INTE att visa vår mat eller nån dagens outfit, då får du gå någon annanstans. Denna blogg handlar om hälsa och svar. Inte om mode.

Ryggsmärta del 3

Detta är del 3 i serien om ryggsmärta ur ett logiskt perspektiv. 
Detta är som sagt, del 3, jag rekommenderar verkligen att du läser del 1 och 2 innan denna, annars har den ingen som helst logik i sig.. 

Vi avslutade den förra delen med att konstatera att 
”hjälpar-muskler” var tvugna att gå in och hjälpa den svaga rumpmuskeln, dvs de var tvugna att göra sitt jobb OCH hjälpa rumpan göra sitt. De måste helt enkelt ”jobba över” .
Vi ställde också frågan vilka 
av dessa två grupper tror du först blir trött och känner av värken? Den som måste jobba för mycket förstås! OCH PRECIS SÅ ÄR DET I KROPPEN OCKSÅ! 

Nu fortsätter vår resa: 
Det är ”hjälparmusklerna” i ryggen och baklåret som först blir trött och ger symptom, det vill säga:

Det börjar med en trötthetskänsla i nedre ryggen, vilken senare ofta övergår till smärta.

Man kan naturligtvis massera bort smärtan eller via en manipulation fixa så att kotan ”läggs rätt”, men om man inte ”ordnar” den muskulär obalansen mellan fram (höftböjare) och baksidan (Höftsträckare) så återkommer besvären.

Andra symptom:
Bäckenet och ”bålstabilitetsmuskulturen” är själva grunden som ryggen står på. Om vi återigen gör en jämförelse. Du bor i ett område där det förekommer vissa skakningar i marken och ditt hus har en instabil grund. Konstant går fönstret på 2:a våningen (eller takplattorna) sönder och du måste hela tiden fixa det lokala besväret (=symptomet).

Trots att fönstret går sönder hela tiden eller takplattorna ramlar av behöver det inte nödvändigtvis vara där felet sitter. Om du har en instabil grund och huset rör sig så kan det mycket väl vara så att ”brytpunkten” sitter vid fönstret eller vid takplattorna och därför är det där ”symptomen” uppträder. Du kan byta ut fönsterrutan (och senare hela ramen) i dö-dagar utan märkbar skillnad då symptomen hela tiden återkommer, men om du fixar grunden kommer huset att sluta skaka.

På samma sätt fungerar vår kropp! Om bäckenet och bålen är instabil kan dina symptom (axel, arm, knä, huvudvärk, nackspärr) fortsätta i all evighet. Ditt arbete, för att förbättra din hälsa, blir att bygga en stabilare grund. 

Muskulaturen som ligger bredvid din ryggrad har alltså som huvuduppgift att stabilisera ryggraden.
Men eftersom vi har den där muskulära obalansen mellan höftböjare och höftsträckare så blir ryggmuskula- turen trött och kan således inte stabilisera ryggraden. Detta kan leda till att symptom uppstår även i andra delar av kroppen.

Ett vanligt symptom som blivit omskrivit på den senaste tiden är alla dessa idrottsmän/kvinnor som fått besvär i baksidan på låret, bristningar osv. Massörer och läkare har hela tiden fokuserat på att det är fel i deras baksisda lår. Men felet sitter inte i baklåret! Symptomet, ”fönsterrutan”, sitter där, men bara därför att muskeln (hamstrings) måste hjälpa höftsträckaren (Gluteus Maximus) att göra sitt jobb. Så... istället för att symptomjaga bör man kolla lite tidigare i kedjan, dvs vilka dominobrickor fäller hela tiden nr 10?
Om man reser den första så slutar de andra att falla. 

Så, för att sammanfatta detta: För de allra flesta som har smärta beror det på en obalans i muskulaturen och oftast runt bål och bäcken. Även om symptomen sitter på ett ställe, behöver inte orsaken sitta på samma ställe. Många har haft huvudvärk, men sitter orsaken till huvudvärken verkligen i pannan? Mycket osannolikt. Att du har en hjärntumör bakom pannan som värker varje söndagsmorgon är som sagt osannolikt.

Symptom och orsak är oftast inte densamma.

Del 4 kommer nästa vecka.. håll ut...
Taggar: Lower Cross, Micke Dahlström, Qinopraktik, Ryggsmärta;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: