qinopraktik.blogg.se

Här kommer vi, Micke och Cissi att blogga om, eller som vi gamlingar säger, skriva om, hälsa, QINOpraktik, psykiska eller mentala blockeringar, ADHD, dyslexi, vacciner och så vidare. Vi kommer INTE att visa vår mat eller nån dagens outfit, då får du gå någon annanstans. Denna blogg handlar om hälsa och svar. Inte om mode.

Mediciner kan döda

Biverkningar efter blodförtunnande medicin är en av de största dödsorsakerna i Sverige.

Mer än tre procent av alla dödsfall i Sverige sker på grund av biverkningar från mediciner. Det visar en undersökning som offentliggjorts i tidningen British Journal of Clinical Pharmacology.

Farmakologen Anna Jönsson som är huvudförfattare till undersökningen menar att det finns ett stort mörkeltal bland antalet dödsfall som sker på grund av medicinska biverkningar.

I ett försök att visa en mer rättvis bild granskade hon och hennes kollegor var sjunde av alla dödsfall i tre slumpmässiga län i Sverige 2001.

De kom då fram till att biverkningarna från mediciner var en större dödsorsak än vad man tidigare kommit fram till. Av 1.574 dödsfall kunde de säkerställa att minst 3 procent dog av medicinska biverkningar.

Det vanligaste är att man får blödningar i samband med blodförtunnande mediciner såsom Aspirin och Warfarin.

Författarna menar dock att resultatet inte nödvändigtvis betyder att patienterna skulle ha varit i livet om de inte tagit medicinen.

 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: