qinopraktik.blogg.se

Här kommer vi, Micke och Cissi att blogga om, eller som vi gamlingar säger, skriva om, hälsa, QINOpraktik, psykiska eller mentala blockeringar, ADHD, dyslexi, vacciner och så vidare. Vi kommer INTE att visa vår mat eller nån dagens outfit, då får du gå någon annanstans. Denna blogg handlar om hälsa och svar. Inte om mode.

Ryggsmärta del 2

Här kommer den andra delen om ryggsmärta.
Läs del 1 innan så att du får en grundförståelse först..

Ländryggssmärta: Vanlig, fysisk, grundproblem / dysfunktion.
När det gäller smärta i ländryggen kan den endera vara av fysisk eller psykisk (mental) grundorsak. Observera grundorsak, t ex kan en långvarig depression vara en grundorsak, men den utösande faktorn kan vara fysisk (skotta, kratta osv). 

Vi börjar med fysisk - Muskulär obalans.
En muskel som nästan alltid är för ”stark” är den sk höftböjaren (Psoas för dig som är terapeut). Det vill säga Psoas är starkare än dess motarbetarmuskel - Stora sätesmuskeln (”höftsträckaren”, finare namn är Gluteus Maximus (GM)). Om detta är ett faktum hos just dig så sker följande; Psoas vinner dragkampen (om höftleden) mot Gluteus Maximus. ”Höftsträckaren” (GM)  är ansvarig för frånskjutet vid gång och löpning samt för att stabilisera knäet.

När ”Höftsträckaren (GM)” förlorar dragkampen mot Höftböjaren förlorar den sin spänst och styrka. Jämför detta med 2 personer som bryter arm där den ena är mycket starkare än den andra. Med andra ord kommer den att bli allt svagare inte orka hålla emot sin starkare motarbetarmuskel. Då har den 2 val: endera lägga sig/vika ner sig eller ta hjälp av andra muskler. 

Höftsträckaren får då hjälp av musklerna som ligger i din ”ländrygg” (svanken), på var sida om ryggraden. Dessa muskler (Erector Spinae och Quadratus Lumborum, vars uppgift framför allt är att stabilisera ryggraden måste nu hjälpa”höftsträckaren” (Maximus) att skjuta ifrån vid gång och stabilisera bäckenet. 

Dessutom kallas även den bakre lårmuskeln in som hjälp för att hjälpa höftsträckaren.

Dessa ”
hjälpar-muskler” (synergister) måste alltså göra sitt jobb OCH hjälpa höftsträckaren med dess jobb. Jämför detta med att man på sitt kontor har en person som aldrig gör sitt jobb utan bara fikar, tar rökpauser, chattar osv. De andra på kontoret måste då ”jobba över” eftersom de måste göra både sitt eget arbete samt arbetet för personen som inte ”drar sitt strå till stacken” .

Vilken av dessa två grupper tror du först blir trött och känner av värken? Den som måste jobba för mycket förstås! OCH PRECIS SÅ ÄR DET I KROPPEN OCKSÅ!

Mer kommer nästa vecka.. 

Nu åker jag till Manchester och håller låda, förlåt kurs...

M
Taggar: Lower Cross, Micke Dahlström, Ryggsmärta, balans i kroppen;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: